Чому ми відгукуємося на фейки: активісти отримують навички протидії маніпуляціям

тренінг другого блоку

22 липня відбувся черговий тренінг другого блоку онлайн-курсу у рамках проєкту з миробудування «PeaceLab», який реалізується неприбутковою організацією «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні.

«Сьогоднішня зустріч стала каталізатором низки інсайтів для учасників/учасниць нашого онлайн-курсу, оскільки говорили про дуже особисте: про ментальне підґрунтя процесу відгуку на фейки в інформаційному просторі. Ми намагалися з’ясувати, чому трапляється так, що ми сприймаємо фейки та поширюємо їх, а також – вивчали механізми, за допомогою яких маніпулятивні матеріали поширюються в інформаційному просторі, і яким чином протидіяти їхньому впливу», – розповіла тренерка Світлана Закревська.

Зокрема група обговорювала сутність маніпуляцій, що створюються завдяки точкам зору так званих «експертів» і «лідерів думок», які часто ретранслюють не власну думку, ґрунтуючись на експертних висновках, а меседжі, вигідні, наприклад, певним політичним силам. У результаті поширення та надання суспільного фідбеку подібним матеріалам зростає рівень поляризації суспільства. Особливо помітно ці процеси активізувалися в Україні, починаючи від подій весни 2014 року на Донбасі та у Криму.

Крім того, учасники/учасниці онлайн-курсу аналізували поняття «джинса», та виокремили причини, чому завідомо замовні неправдиві матеріали, які містять приховану рекламу, несуть небезпеку, яку саме небезпеку – та як можна мінімізувати відгук подібних матеріалів і їх поширення.

Зазначається, що у соціальних мережах ризики зустріти фейкові матеріали, які подаються у вигляді нібито фактів, набагато вищі, аніж, наприклад, у профільних виданнях, які містять переважно суто експертні коментарі з тієї чи іншої тематики. Тренерка навела приклади реальних сучасних українських кейсів, коли дописи у Facebook про певні громадські або політичні акції створюють «білий шум», що за емоційними коментарями приховує справжні цілі оприлюднення інформації.

«Вивчати різновиди маніпуляцій, дізнаватися про засоби виявлення матеріалів з ознаками «джинси», вчитися протидіяти впливу фейків за допомогою, наприклад, навичок фактчекінгу – необхідно у наш непростий час. Усі перелічені вміння допомагають суттєво знизити рівень поширення неправдивої інформації. А це, у свою чергу, допомагає боротися із поляризацією українського суспільства, яке підігрівається абсолютно штучно, і якраз за допомогою подібних фейкових матеріалів. Сьогодні ми багато говорили саме про те, як захистити себе та своє оточення від впливу маніпуляторів», – акцентувала тренерка Світлана Закревська.

Крім того, під час онлайн-зустрічі група обговорювала когнітивні викривлення, серед них – ефект Даннінга – Крюґера* та його вплив на формування псевдоекспертного середовища у сучасній Україні, а також – вчилася аналізувати власний онлайн-простір у соціальних мережах у контексті виявлення поширювачів фейкових меседжів.

За новинами проєкту та анонсами івентів слідкуйте на сторінках Української мережі освіти дорослих та розвитку інновацій та Фонду Ганнса Зайделя в Україні у Facebook, а також на сайті unaedi.net.

*Ефе́кт Да́ннінга – Крю́ґера – когнітивне упередження, яке полягає в тому, що люди з низькою кваліфікацією роблять помилкові висновки та приймають невдалі рішення, але їхня некомпетентність не дозволяє це усвідомити. Через це вони зверхні щодо інших, вважають свої здібності вищими за пересічні.

Коментарі

Кількість коментів у цієї статті: 13

  1. indexerIndex 30 серп. 2021 р., 22:07:35

    <a href="https://sites.google.com/betmaster.com/betmaster-india"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/pWxigIVUjVp3sVDK19kx739soCtrWXsDxyyoIUKrAEDW-w4AveL63_BqiDdhQUlaNHSTkhvafkDXwPV7315_NUH-0f9hX-EpSiS4-AzKS4BTOqvNbTEm942_s1M_wsh6GQ=w1280"></a> https://sites.google.com/betmaster.com/betmaster-india i self excluded myself from the dunder casino on the 5th of october 2018, i was able to play until 19th of october 2018 with other casino brands under the same license. (cashmio and RIZK casino). i played under the same credentials.accountname <EDIT>, (same name, same adress etc.).in this period i should not been able to play and all bets ,deposits and winnings between 5th of october and the 19th of october made by me in the licensed casino's of the securetrade Limited are void.Dunder casino has confirmed i have self excluded myself from the 5th of october.i asked cashmio to return all deposits (minus the withdrawels) made by me between october 5th and october 19th. since october have been talking to cashmio, but each time with another reason they do not want to answer why i do not get a refund. <a href="https://sites.google.com/betmaster.com/betmaster-india"> <img src="https://lh6.googleusercontent.com/Z-qsVC9BDD66U6E8qwoMecIYZfsZe_j2ttNDll6vIUZusZ2dAogyRG_es1UIsJQqCMQbBinn8R40i0bwfYRysVJvw3sjl_XPI-ZQYlD5MajeM7D9so4H9T_W5d3xnz_bGw=w1280"><img src="https://lh5.googleusercontent.com/qJ3kuAbEaJ5t0QXEogAnvfe40QecVH3F_CBDTl3putaXPIi6VQvTcFQkus-O5HNJkKJdScoi6mPMrM5R_abySWvuy-Qy4-4OvEL1dGSGhU1TnZEzUimSEpK0AAjHp_hj_A=w1280"> <img src="https://lh6.googleusercontent.com/ktPiF0to8THNS8ZgZ8duY2kbun8uPDWDWg8uwyQptJ_rB25xnxz6gFNS5Wf5KmbbctJTG7HxH6WlXMeT5gLTx00glGcjTT7d2hoFagm0znx1iTzxSwO0jEgs8lb3LgOl=w1280"><img src="https://lh4.googleusercontent.com/cZuuMXuyIzzWF5X1qioFlCKKpdzXUxjli1jbFn85WHw8c8yeV6V7wgKTYkEFLXMqqlQxbRb0Uv_teVmL5LZGU_GEJl-kHexKg1REF2ayvwJmKy5LWXUqY71VibK2-sNlJA=w1280"> <img src="https://lh5.googleusercontent.com/DXq8jpN-I3N3F1AKTVjpnzJmiD27e4fXvdJDMEijmKCcUonA__MzgB4wjcn4nRyVAol3-O1lAooYdH2f_TfPf5FZ9BsSEJ6sdz3BZRyCDeRpnxL8EnH7o4tSr8cs097Zgg=w1280"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/f2uC_LydfH1lQ7-8WZx6KcLhED_VB-JDa-knIMsr38pSbz313SjywE4MmUF78WJIBxyAAQzVC_h7rlkuK_H1c3ws8PxtX1vJqo_cuIb3OpXYxcOAFYiKYNsAY6yj4VfAWg=w1280"> <img src="https://lh3.googleusercontent.com/XLwMjnNb4VAYaAKdCL8700B8WBT9LnnCyLjlF_OuwtHrH5dDkZPC5kc4TwILhGr8t3rWkGQvAIGoqmV3Mrm-R-4stn4_kUQm09Yt9RzsxpmEp4Tsoa9DF7tv8bQ06nfBng=w1280"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/aUlKP8ECgehwLHpxyFt8-sHBxjAAobXiP488gujDznAGs3-49ZDCh2sSPQFckDYdtraAnNjhuaPiGtbISrEruyVmU2mviGYhZkKHhzsIHLNPDHEDBvtH0-qA-9Qx4b_nGg=w1280"></a> Haryana i joined aspers im march not knowing it was a daub site. i played a few games then my account was blocked.also all my other accounts with daub were blocked at the same time the reason i was given was that i had excluded myself from magical vegas in 2016 which was a daub site, but i have been playing constantly with 4 daub sites for the last 10 years, kingjackpot,, bingo liner, jackpot cafe and big top, i have spent thousands of pounds on these sites never winning any big amounts,, daubs policy is that if you close down one account you are automatically closed down on all their sites so dont know why they continued to let me play for such a long time, i was so upset at this action that i joined gamstop and stopped myself from playing any sites,( i have since regretted this as i liked playing games) if their policy is to block all the sites belonging to daub to a player that has excluded themselves are they liable to return any money i have spent since the day of excusion in 2016 ,, Hubli–Dharwad Puri Salem Uttar Pradesh Narasaraopet―Andhra Pradesh Udaipur Ludhiana Andhra Pradesh Uttar Pradesh Rajasthan

    Alocasa 1 вер. 2021 р., 15:29:56

    В наше время купить автомобильные шины - это одна из сложных но нужных задач, и поэтому каждый относиться к этому моменту с трепетом тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где приобрести автошины http://mazdarotaryclub.com/forum/index.php?action=profile;area=summary;u=25395

    Alocasa 2 вер. 2021 р., 13:55:34

    В наше время купить шины не самый быстрый процесс, и из за этого каждый относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет ответ на форумах, подскажите где купить хорошие автомобильные шины http://blackforest.su/forum/index.php?action=profile;area=summary;u=13823

    Alocasa 2 вер. 2021 р., 14:15:04

    В наше время купить автомобильные шины - это одна из сложных но нужных задач, и по этой причине каждый относиться к этому моменту с трепетом тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет ответ на форумах, подскажите где заказать автошины http://motorsporthistory.ru/forum/index.php?action=profile;area=summary;u=7128

    Alocasa 4 вер. 2021 р., 10:48:17

    В наше время купить автомобильные шины не самая простая задача, и из за этого каждый автовладелец относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет ответ на форумах, подскажите где купить автошины http://www.prominform.ru/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=378

    Alocasa 5 вер. 2021 р., 10:20:36

    В наше время купить автомобильные шины не самая простая задача, и из за этого каждый автовладелец относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет ответ на форумах, подскажите где заказать автошины http://www.saacforum.com/index.php?action=profile;area=summary;u=2515

    Alocasa 5 вер. 2021 р., 10:51:22

    В наше время купить автомобильные шины не самая простая задача, и из за этого каждый относиться к этому моменту с трепетом тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где заказать хорошую автомобильную резину http://forum.mytischi.ru/index.php?/profile/57806-ruslannn/&tab=field_core_pfield_16

    Alocasa 7 вер. 2021 р., 11:41:04

    В наше время купить автомобильные шины - это одна из сложных но нужных задач, и по этой причине каждый относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где приобрести хорошие автомобильные шины http://www.saacforum.com/index.php?action=profile;area=summary;u=2515

    Alocasa 8 вер. 2021 р., 14:54:47

    В наше время купить автомобильные шины не самая простая задача, и по этой причине каждый автовладелец относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет ответ на форумах, подскажите где приобрести хорошую автомобильную резину https://www.excel-vba.ru/forum/index.php?action=profile;u=15249;sa=summary

    Alocasa 8 вер. 2021 р., 15:39:11

    В наше время купить автомобильные шины - это одна из сложных но нужных задач, и поэтому каждый относиться к этому моменту с трепетом тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где купить хорошую автомобильную резину http://www.prominform.ru/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=378

    Arthurerent 10 вер. 2021 р., 10:58:47

    В наше время купить автомобильные шины не самая простая задача, и из за этого каждый автовладелец относиться к этому моменту с трепетом тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где заказать хорошие автомобильные шины http://www.measuredltd.co.uk/2011/07/15/hello-world-2/#comment-219331

    Arthurerent 15 вер. 2021 р., 02:50:40

    В наше время купить шины не самый быстрый процесс, и поэтому каждый относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где приобрести хорошие автомобильные шины https://www.chia.de/chia-samen-vs-eier/#comment-33079

    Arthurerent 15 вер. 2021 р., 04:58:15

    В наше время купить автомобильные шины - это одна из сложных но нужных задач, и по этой причине каждый относиться к этому вопросу с особым вниманием тщатильно выбираирая, и многие как и я ищет совет на форумах, подскажите где приобрести хорошие автомобильные шины https://www.uchistut.ru/forum/user/142982/

Залишити коментар

Вашу адресу електронної пошти не буде опубліковано.